W życiu każdego niemowlęcia przychodzi okres, kiedy powoli odchodzi się od pokarmu mamy lub mleka z butelki. Wówczas nadchodzi czas pierwszych „dorosłych” posiłków. Zazwyczaj każde niemowlę swoją przygodę z prawdziwym jedzeniem zaczyna od zupek. Jest to stosunkowo łatwy w przyswojeniu pokarm, który ze względu na swoją konsystencję jest odpowiedni dla maleństwa, które jeszcze nie posiada zębów. Poniżej znajdziesz najważniejsze informacje i wskazówki, które pomogą Ci wprowadzić domowe zupki do diety dziecka w sposób zdrowy i bezpieczny.
Na czym gotować zupki dla dziecka po 6 miesiącu życia?
Zupki to doskonały pomysł na posiłki w celu poszerzenia diety dziecka. Są szybkie w przygotowaniu i nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych młodej mamy. Przygotowując zupę w garnku, mamy gotowy posiłek na kilka dni dla naszej pociechy, który wystarczy jedynie podgrzać. Zupki to także cenne źródło wielu witamin i minerałów, które znajdują się w warzywach.
Zupki powinny być gotowane jedynie na wodzie bez przypraw. Żołądek maluszka jest na tyle delikatny, że przyprawy mogłyby go podrażniać. To z kolei powoduje nudności, biegunki i bóle brzuszka. Można również przygotować zupkę na bazie warzyw i dodać do niej chude mięso drobiowe. Nie powinna być to jednak duża porcja. W 6 miesiącu życia można rozszerzyć dietę dziecka i podawać mu około 10 gramów gotowanego mięska. Sprawdzi się chuda pierś z kurczaka i indyk. Jedynym z lepszych wyborów będzie także mięso z królika. Mięsko należy dokładnie rozdrobnić, aby nie wymagało gryzienia przez niemowlaka. Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka, które jest ważne w prawidłowym rozwoju dziecka.
Podczas przygotowania zupek dla niemowląt niezbędny okazuje się blender. To przy jego pomocy możemy dokładnie zmiksować zupkę, osiągając gładki krem warzywny. Przepisy na zupy dla niemowlaka są zazwyczaj bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz łagodne w smaku.

Sprawdzone przepisy na zupy dla niemowlaka
Przepisy na zupki dla dzieci bazują na warzywach korzeniowych. Najlepiej, by pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Ekologiczne warzywa, chociaż kosztują więcej, są dla niemowlaka zdecydowanie najbezpieczniejsze. Takie warzywa dostarczają również najwięcej witamin i nie są traktowane chemicznymi nawozami. Konsystencja gotowej zupki powinna zależeć od preferencji naszego dziecka. Niektóre maluchy wolą bardziej rzadki krem, a inne gęsty niczym kleik. Ważne jest, by rozszerzanie diety zupkami odbywało się przez powolne wprowadzanie kolejnych składników. Zacząć należy od prostych zupek składających się z trzech składników. To pozwoli sprawdzić, co smakuje naszemu dziecku. Kolejną zaletą tej metody jest to, że można szybko zauważyć, czy dziecku żaden składnik nie szkodzi.
Zanim zaczniemy gotować pierwsze zupki, warto przygotować do nich bazę. Wystarczy dokładnie umyć i pokroić warzywa na małe kawałki i gotować je do miękkości na parze. Zazwyczaj trwa to około 40 minut, w zależności od wielkości kawałków warzyw. Wszystkie składniki należy dokładnie osobno zmiksować. Jest to wielkie ułatwienie podczas gotowania zupek, więc rozszerzanie diety warto rozpocząć właśnie od tego kroku. Każde ze zmiksowanych musów z warzyw należy umieścić w pojemniku na lód i zamrozić. Jeżeli będziemy gotować zupkę dla niemowlaka, wystarczy wyjąć jedną kostkę, na przykład marchewki, i dodać ją do zupki.
Druga propozycja to zupka ziemniaczana gotowana na wodzie. Ten przepis na zupkę dla dziecka jest na jedną porcję, jednak można zwiększyć ilość składników i ugotować więcej, na kilka dni. Przygotowanie należy rozpocząć od wlania do garnuszka 50 ml wody i wsypania pół łyżeczki kaszy manny. Do zagotowanej kaszy należy dodać 2-3 kostki zamrożonego musu z ziemniaków i gotować około 3 minuty. Na koniec można dodać pół łyżeczki ekologicznego masła, który jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kolejny przepis na zupkę dla dzieci jest z dodatkiem słodkiego jabłka. Przepis jest identyczny, jak na zupkę z ziemniaków, jednak do garnuszka należy dodać jedną cząstkę startego jabłuszka.
Jak widać, wszystkie zamrożone kostki z warzywami doskonale sprawdzą się do komponowania własnych przepisów na zupki dla maluszków. Rozszerzając dietę, warto co jakiś czas próbować do zamrożonych warzyw, czyli marchewki, dyni i ziemniaka, dodawać jeden nowy składnik.
Przepisy na zupki dla dzieci-kremy warzywne po 6 miesiącu
Przygotowując zupki dla dziecka, nie warto ograniczać się tylko do jednego schematu. Zamiast kaszy manny, można używać kaszy jaglanej, co jest doskonałym sposobem poszerzania diety naszego niemowlaka po 6 miesiącu.
Podstawą zupek krem powinien stać się bulion ugotowany na warzywach. Jest on często wykorzystywany w wielu przepisach dla dzieci po 6 miesiącu życia. Wystarczy włoszczyznę z dodatkiem natki pietruszki, liścia laurowego i ziela angielskiego gotować do miękkości warzyw. Zazwyczaj trwa to około 30-40 minut gotując na małym ogniu. Oczywiście po ugotowaniu z wody należy wyjąć łyżeczką dodane przyprawy.
Przepis na krem brokułowy cieszy się wśród młodych mam ogromną popularnością. Oznacza to, że niemowlaki go uwielbiają. Wystarczy w połowie szklanki bulionu ugotować 3 małe różyczki brokułu, puree z ziemniaka (mrożone) i odrobinę oliwy z oliwek. Całość należy dokładnie zblendować i dodać namoczony wcześniej kuskus.

Dzieci po 6 miesiącu uwielbiają również buraki! Ten przepis na zupkę dla dzieci na pewno przypadnie do gustu nawet wybrednym smakoszom. Należy 3 cienkie plastry buraka umieścić w garnku z gorącą wodą i dodać do niego również zamrożone wcześniej ziemniaki i marchewkę. Jeżeli nie dysponujemy kostkami, można użyć świeżej marchewki i ziemniaka i pokroić je na mniejsze kawałki. Całość należy gotować w wodzie przez około 10 minut. Jeżeli używamy świeżej marchewki i ziemniaka, należy czas wydłużyć do 20 minut. Na koniec gotowania do zupki dla dzieci należy dodać łyżeczkę kaszy manny i zostawić na małym ogniu na 5 minut. By zupka dla dziecka po 6 miesiącu dostarczała jeszcze więcej cennych wartości, dodać można pół łyżeczki oliwy. Całość należy zmiksować blenderem na gładki krem i podawać małą łyżeczką dziecku.
Od jakiego okresu życia dziecka można podawać zupkę pomidorową? Ktoś wie? Bardzo ciekawy artykuł. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję za tekst. Przydatny!